Cappella ad Fluvium werkt in het najaar 2020, binnen de corona-richtlijnen, aan een herhaling van een deel van het programma Faire is the heaven uit 2019, met juweeltjes uit de Engelse anthem-traditie vanaf de 16e eeuw tot nu. Anthems zijn composities in de Engelse kerkmuziek voor koor, met of zonder solopartijen. Ook zijn werken uit enkele andere recente projecten opgenomen. In dit programma zijn alleen a capella werken opgenomen.

Nadat koning Henry VIII van Engeland na langdurige onmin met de paus in 1533 een nieuwe kerk stichtte met zichzelf aan het hoofd, vonden er grote veranderingen in de kerkmuziek plaats. De Anglicaanse traditie was geboren. Vanaf het begin werd de anglicaanse koormuziek gekenmerkt door een melodieuze stijl en prachtige samenklanken tussen de verschillende stemmen. De muziek illustreerde vaak de inhoud van de tekst. Tot op de dag van vandaag onderscheidt de Engelse koormuziek zich met een heel eigen karakter van de koormuziek van het Europese continent.

In ons repriseprogramma Faire is the heaven presenteren wij een bloemlezing uit deze prachtige traditie met werken van o.a. Orlando Gibbons, Thomas Tallis, Robert Parsons en Thomas Thomkins uit wat wel de Gouden Eeuw van de Engelse kerkmuziek wordt genoemd. Henry Purcell ontbreekt uiteraard ook niet.
Ook komen nog een aantal a capella werken uit de periode van eind 19e eeuw tot de huidige tijd aan bod van componisten als Hubert Parry, William Walton en de hedendaagse Paul Mealor.

Concerten

De concerten zijn nog in voorbereiding.