In de periode tussen Kerst en Pasen zijn de dagen kort. De langste nacht is weliswaar achter de rug, maar de dag heeft nog moeite om ons bestaan weer voluit in het licht te plaatsen. Reden voor Cappella ad Fluvium om het licht op te zoeken en in al haar facetten en toonaarden te bezingen. Licht kan nieuw zijn, verwachtingen scheppen en hoop geven. Licht kan ook verduisterd worden. Dat roept verlangens op naar verlichting van het bestaan, of, meer nog, naar uitzicht op het eeuwige licht.

Componisten van alle tijden zijn geïnspireerd door het licht, zowel vanuit een religieus besef als vanuit wereldlijke ervaringen. Oud, romantisch, modern: LUX is van alle tijden en van alle stijlen.


Dit programma van Cappella ad Fluvium bestond uit prachtige muziek van de Engelse componisten Whitacre, Stanford, Sheppard, Taverner, Tallis, Vaughan Williams en White, de Letse Ešenvalds en de Nederlandse musicus en componist Ad de Jong, van wie wij het stuk Via Lucis uitvoerden.
Geestelijke en wereldlijke teksten wisselden elkaar af. Het programma was een combinatie van oude en hedendaagse muziek.


Concerten waren op 3 maart 2018 in Oosterbeek (Bernulphuskerk) en 4 maart 2018 in Beek bij Nijmegen (Bartholomaeuskerk).