Cappella ad Fluvium i.s.m. barokensemble Castello Consort en solisten Daniëlle Stroes, Henk Gunneman en John Woudt
o.l.v. Dirkjan Horringa

Heinrich Schütz: Historia von der Geburt Jesu Christi en delen uit Symphoniae Sacrae en Geistliche Chormusik

In de westerse muzikale traditie is december de tijd voor feestelijke adventsmuziek met een veelal indrukwekkend en soms wat pompeus karakter, zoals Händels Messiah, en een royaal aanbod aan kerstconcerten . Temidden hiervan zal men niet snel meer bescheiden, 17e-eeuwse, Lutherse, devotionele werken aantreffen. Toch is de subtiele schoonheid van Heinrich Schütz' late meesterwerk Historia von der Geburt Jesu Christi onovertroffen. Het werk is vrolijk, melodieus en inventief, en van een grote muzikale rijkdom. Van de latere, 18e-eeuwse uitbundigheid vertoont het nauwelijks een spoor. Schütz legde zich ook in dit werk bewust toe op het zo goed mogelijk verbinden van de tekst en de muziek, waardoor deze een maximale zeggingskracht verkreeg.

De Historia wordt relatief weinig uitgevoerd omdat het een specialistische aanpak vraagt. Er zijn zeer goede vocalisten nodig om alle solopartijen adequaat uit te voeren. Dat geldt ook voor de instrumentalisten, een rijke bezetting met barokviolen (ook altviool), zinken (ook blokfluiten), trombones, en een rijkbezette basso continuo groep met orgel, theorbe, dulciaan en violone. Ook voor het uitvoerende koor zijn er specifieke lastige aspecten aan dit werk verbonden. Om dit programma uit te kunnen voeren werd het ensemble uitgebreid met een drietal solisten, te weten de sopraan Daniëlle Stroes (Engel), de tenor Henk Gunneman (Evangelist) en de bas John Woudt.

Naast de Historia omvatte ons programma Weihnachtsgeschichte ook enkele andere werken van Schütz uit de bundels Symphonia Sacrae en de Geistliche Chormusik. Deze bundels behoren tot het bekendste werk van Schütz en bestaan uit vocale werken waarin bijbelteksten – andermaal op virtuoze wijze – zijn getoonzet. Cappella ad Fluvium heeft in de adventsperiode 2016 dit bijzonder feestelijke programma uitgevoerd op 17 december in de Walburgiskerk Arnhem en op 18 december in de Titus Brandma Gedachteniskerk.