Cappella ad Fluvium voerde in maart en mei 2019 een programma uit met juweeltjes uit de Engelse anthem-traditie vanaf de 16e eeuw tot nu. Anthems zijn composities in de Engelse kerkmuziek voor koor, met of zonder solopartijen, a cappella of met instrumentale begeleiding.

Nadat koning Henry VIII van Engeland na langdurige onmin met de paus in 1533 een nieuwe kerk stichtte met zichzelf aan het hoofd, vonden er grote veranderingen in de kerkmuziek plaats. De Anglicaanse traditie was geboren. Vanaf het begin werd de anglicaanse koormuziek gekenmerkt door een melodieuze stijl en prachtige samenklanken tussen de verschillende stemmen. De muziek illustreerde vaak de inhoud van de tekst. Tot op de dag van vandaag onderscheidt de Engelse koormuziek zich met een heel eigen karakter van de koormuziek van het Europese continent.

In ons programma Faire is the heaven presenteerden wij een bloemlezing uit deze prachtige traditie met zowel a cappella werken als stukken voor koor en orgel. Op het programma stonden werken van o.a. Orlando Gibbons, Thomas Tallis, Robert Parsons en Thomas Thomkins uit wat wel de Gouden Eeuw van de Engelse kerkmuziek wordt genoemd. Henry Purcell ontbrak uiteraard ook niet.

Van Edward Bairstow, John Ireland, Edgar Bainton en John Sanders brachten we werken voor koor en orgel ten gehore.

De orgelbegeleiding was bij Wim Roelfsema in kundige handen.

Ten slotte kwamen nog een aantal a capella werken uit de periode van eind 19e eeuw tot de huidige tijd aan bod van componisten als Hubert Parry, William Walton en de hedendaagse Paul Mealor.

 

Concerten

De concerten vonden plaats op 16 maart in de Grote Kerk te Velp en op 24 maart in de Antonius van Paduakerk te Nijmegen. De muziek kwam in beide kerken prima tot zijn recht.

Door de Stichting Oude Gelderse Kerken, die dit jaar haar 45-jarig jubileum viert, werden wij in de gelegenheid gesteld dit programma nogmaals uit te voeren. Dit gebeurde op 18 mei in de Sint Lambertuskerk te Kerk-Avezaath. Een prachtige kerk met opnieuw een mooi orgel en een prima akoestiek.